Logo.fi

Mitä on phishing? Suojaudu verkkohuijauksilta

Lue lisää tietojenkalastelusta ja siitä, miten voit suojautua verkkohuijauksilta. Saat vinkkejä turvallisesta verkkoturvallisuudesta ja haitallisten sähköpostiviestien välttämisestä.

phishing

Mainos

Löydä paras vuokramökki Suomesta seuraavalle lomallesi - Mokkivuokraus.fi


Sisällysluettelo

Mitä on phishing?

Phishing on tietoverkkorikollisuuden muoto, jossa rikolliset käyttävät väärennettyjä sähköposteja ja verkkosivustoja yrittäessään varastaa henkilötietoja pahaa-aavistamattomilta uhreilta. Se on yksi yleisimmistä ja vaarallisimmista verkkouhista, ja sillä voi olla vakavia taloudellisia ja henkilökohtaisia seurauksia. Phishing on haitallinen yritys hankkia arkaluonteisia tietoja, kuten käyttäjätunnuksia, salasanoja ja luottokorttitietoja, esiintymällä sähköisessä viestinnässä luotettavana tahona.

Phishing-hyökkäykset lähetetään usein sähköpostitse, sosiaalisessa mediassa ja tekstiviesteissä, ja ne näyttävät usein tulevan laillisesta lähteestä. Nämä viestit sisältävät usein linkkejä haitallisille verkkosivustoille tai liitetiedostoja, jotka voivat asentaa tietokoneelle haittaohjelmia. Hyökkääjän tavoitteena on huijata sinut paljastamaan henkilökohtaisia tietojasi tai lataamaan haittaohjelmia.

Phishing on kehittynyt vuosien varrella yhä pidemmälle, ja rikolliset keksivät jatkuvasti uusia tapoja huijata uhreja. On tärkeää olla tietoinen phishing-hyökkäyksen merkeistä ja ryhtyä toimiin suojautuakseen. Tähän kuuluu varovaisuus sähköpostiviestien linkkien napsauttamisessa, lähettäjän henkilöllisyyden tarkistaminen ja kaksitekijätodennuksen käyttäminen mahdollisuuksien mukaan. Pysymällä valppaana ja ryhtymällä tarvittaviin varotoimiin voit suojella itseäsi ja tietojasi phishing-hyökkäyksiltä.

Mitä on phishing?

Phishing on tietoverkkorikollisuuden muoto, jossa rikolliset käyttävät harhaanjohtavia sähköpostiviestejä tai verkkosivustoja huijatakseen pahaa aavistamattomia uhreja paljastamaan arkaluonteisia tietoja, kuten salasanoja, luottokorttinumeroita tai henkilökohtaisia tietoja. Se on vakava uhka verkkoturvallisuudelle, sillä se voi johtaa identiteettivarkauksiin, taloudellisiin menetyksiin ja muihin petoksiin.

Tässä artikkelissa käsittelemme erilaisia phishing-tyyppejä, sitä, miten tunnistat phishing-hyökkäykset ja suojaudut niiltä sekä mitä tehdä, jos joudut phishingin uhriksi.

Mitkä ovat phishingin eri tyypit?

Phishing-hyökkäyksiä on monenlaisia, mutta yleisimpiä ovat sähköposti-, internet- ja puhelinphishing.

Sähköposti-phishing

Sähköpostin phishing on yleisin phishing-hyökkäystyyppi. Tässä hyökkäyksessä rikolliset lähettävät sähköpostiviestejä, jotka näyttävät olevan peräisin laillisilta yrityksiltä tai yksityishenkilöiltä, mutta joiden tarkoituksena on todellisuudessa varastaa henkilötietoja. Sähköpostiviestit voivat sisältää haitallisia linkkejä tai liitetiedostoja, jotka voivat asentaa haittaohjelmia uhrin tietokoneelle, tai ne voivat ohjata uhrin väärennetylle verkkosivustolle, joka näyttää identtiseltä laillisen verkkosivuston kanssa.

Verkkosivu Phishing

Verkkosivu-phishing on samankaltaista kuin sähköposti-phishing, mutta sähköpostien sijasta rikolliset käyttävät haitallisia verkkosivustoja houkutellakseen uhrit paljastamaan arkaluonteisia tietoja. Nämä verkkosivustot voivat näyttää samalta kuin lailliset verkkosivustot, mutta ne on suunniteltu varastamaan henkilökohtaisia tietoja.

Puhelinphishing

Puhelimitse tapahtuva phishing on harvinaisempi phishing-hyökkäystyyppi, mutta se on silti uhka. Tässä hyökkäyksessä rikolliset soittavat uhreille ja teeskentelevät olevansa laillisesta yrityksestä tai organisaatiosta. Sitten he pyytävät uhrilta henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokorttinumeroita tai salasanoja.

Näin tunnistat ja suojaudut phishing-hyökkäyksiltä

Phishing-hyökkäyksiä voi olla vaikea tunnistaa, mutta on olemassa joitakin varoitusmerkkejä, joiden avulla voit tunnistaa phishing-sähköpostin tai -sivuston. Etsi esimerkiksi oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheitä, yleisiä tervehdyksiä ja pyyntöjä henkilökohtaisten tietojen antamisesta.

Voit suojautua phishing-hyökkäyksiltä napsauttamalla epäilyttävissä sähköpostiviesteissä olevia linkkejä tai liitetiedostoja äläkä koskaan anna henkilökohtaisia tietoja verkkosivustolle, ellet ole varma, että se on laillinen.

Jos uskot joutuneesi phishing-hyökkäyksen uhriksi, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi tai luottokorttiyhtiöön ja ilmoita tapauksesta.

Onko sähköpostisi turvassa huijareilta? Ota selvää nyt

Phishing-hyökkäykset ovat vakava uhka verkkoturvallisuudelle, ja on tärkeää pysyä valppaana suojautuaksesi näiltä hyökkäyksiltä. Jos haluat lisätietoja siitä, miten voit suojautua phishing-hyökkäyksiltä ja muulta tietoverkkorikollisuudelta, käy osoitteessa Onko sähköpostisi turvassa huijareilta?.

Phishing-hyökkäysten tyypit

Phishing on eräänlainen verkkohuijaus, jossa lähetetään sähköposteja tai tekstiviestejä, jotka näyttävät olevan laillisesta lähteestä, jotta saadaan arkaluonteisia tietoja, kuten salasanoja tai luottokorttinumeroita. Phishing-hyökkäykset ovat yhä kehittyneempiä, ja yksityishenkilöihin ja yrityksiin voidaan kohdistaa monenlaisia phishing-hyökkäyksiä. Tässä artikkelissa tutustumme erityyppisiin phishing-hyökkäyksiin ja siihen, miten voit suojautua niiltä.

Spear Phishing

Spear phishing on hyökkäystyyppi, joka kohdistuu tiettyihin henkilöihin tai organisaatioihin. Hyökkääjä tutkii yleensä uhria voidakseen laatia henkilökohtaisen viestin, joka näyttää olevan lailliselta lähteeltä. Nämä viestit sisältävät usein linkkejä haitallisille verkkosivustoille tai liitetiedostoja, joita voidaan käyttää tietojen varastamiseen tai haittaohjelmien asentamiseen.

Whaling

Whaling on eräänlainen phishing-hyökkäys, joka kohdistuu korkean profiilin henkilöihin, kuten toimitusjohtajiin tai muihin johtajiin. Hyökkääjä tutkii yleensä kohdetta, jotta hän voi laatia viestin, joka näyttää olevan peräisin lailliselta lähteeltä, kuten asiakkaalta tai toimittajalta. Viesti sisältää usein linkin haitalliselle verkkosivustolle tai liitetiedoston, jota voidaan käyttää tietojen varastamiseen tai haittaohjelmien asentamiseen.

Vishing

Vishing on eräänlainen phishing-hyökkäys, jossa käytetään äänipuheluita tai tekstiviestejä. Hyökkääjä naamioi yleensä henkilöllisyytensä esiintyäkseen laillisena lähteenä, kuten pankkina tai valtion virastona. Viesti sisältää usein linkin haitalliselle verkkosivustolle tai liitetiedoston, jota voidaan käyttää tietojen varastamiseen tai haittaohjelmien asentamiseen.

Smishing

Smishing on eräänlainen phishing-hyökkäys, jossa käytetään tekstiviestejä tai tekstiviestejä. Hyökkääjä naamioi yleensä henkilöllisyytensä esiintyäkseen laillisena lähteenä, kuten pankkina tai valtion virastona. Viesti sisältää usein linkin haitalliselle verkkosivustolle tai liitetiedoston, jota voidaan käyttää tietojen varastamiseen tai haittaohjelmien asentamiseen.

Suojautuminen phishing-hyökkäyksiltä

Paras tapa suojautua phishing-hyökkäyksiltä on olla tietoinen erityyppisistä hyökkäyksistä ja suhtautua epäilevästi kaikkiin viesteihin, jotka näyttävät olevan laillisesta lähteestä. Jos saat sähköpostiviestin tai tekstiviestin, joka vaikuttaa olevan laillisesta lähteestä, älä napsauta linkkejä tai avaa liitetiedostoja. Ota sen sijaan yhteyttä suoraan lähettäjään ja varmista viestin aitous. Lisäksi sinun tulisi aina käyttää vahvoja salasanoja ja kaksitekijätodennusta tiliesi suojaamiseksi.

Ymmärtämällä erityyppiset phishing-hyökkäykset ja ryhtymällä tarvittaviin toimiin suojautuaksesi voit auttaa varmistamaan, että tietosi pysyvät turvassa. Lisätietoja phishing-hyökkäyksistä ja siitä, miten voit suojautua, saat tutustumalla tähän National Cyber Security Centren artikkeliin.

Miten phishing-hyökkäykset toimivat

Phishing-hyökkäykset ovat tietoverkkorikollisuuden muoto, joka on lisääntynyt viime vuosina. Ne ovat eräänlaista sosiaalista manipulointia, jossa käytetään petosta henkilötietojen ja taloudellisten tietojen varastamiseen. Tässä artikkelissa kerromme perusasiat siitä, miten phishing-hyökkäykset toimivat, miten ne tunnistetaan ja miten niiltä voi suojautua.

Miten phishing toimii?

Phishing-hyökkäyksen tavoitteena on saada uhri antamaan henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja, kuten salasanoja, tilinumeroita tai luottokorttinumeroita. Hyökkääjä käyttää tyypillisesti sosiaalisia tekniikoita saadakseen uhrin suostuteltua tekemään halutun toimenpiteen.

Hyökkääjä voi lähettää sähköpostin, joka näyttää tulevan laillisesta lähteestä, kuten pankista tai verkkopalvelusta. Sähköposti sisältää yleensä linkin väärennetylle verkkosivustolle, joka näyttää aidolta. Kun uhri napsauttaa linkkiä, hänet siirretään väärennetylle verkkosivustolle, jossa häntä pyydetään antamaan henkilökohtaiset tietonsa. Hyökkääjä kerää sitten nämä tiedot ja käyttää niitä päästäkseen käsiksi uhrin tileihin.

Kuinka tunnistaa tietojenkalasteluhyökkäys?

Phishing-hyökkäyksiä voi olla vaikea tunnistaa, sillä hyökkääjät käyttävät usein kehittyneitä tekniikoita saadakseen sähköpostit tai viestit näyttämään laillisilta. On kuitenkin olemassa joitakin merkkejä, jotka voivat auttaa sinua tunnistamaan phishing-hyökkäyksen.

Ole ensinnäkin varovainen sellaisten sähköpostiviestien tai viestien suhteen, joissa pyydetään henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja. Lailliset yritykset eivät koskaan pyydä näitä tietoja sähköpostitse tai tekstiviestillä. Toiseksi tarkista lähettäjän sähköpostiosoite. Jos se ei vastaa yrityksen verkkotunnusta, kyseessä on todennäköisesti phishing-hyökkäys. Ole myös varovainen sähköpostiviestissä tai viestissä olevien linkkien suhteen. Jos linkki näyttää epäilyttävältä tai ei vastaa yrityksen verkkotunnusta, kyseessä on todennäköisesti phishing-hyökkäys.

Miten suojautua phishing-hyökkäyksiltä?

Paras tapa suojautua phishing-hyökkäyksiltä on tiedostaa merkit ja olla varovainen avatessasi sähköpostiviestejä tai napsauttaessasi linkkejä. Jos saat sähköpostiviestin tai viestin, joka näyttää epäilyttävältä, älä napsauta mitään linkkejä tai anna mitään henkilökohtaisia tietoja. Ota sen sijaan yhteyttä suoraan yritykseen ja varmista viestin aitous.

Muista myös pitää tietokoneesi ja muut laitteesi ajan tasalla uusimmilla tietoturvaohjelmistoilla. Tämä auttaa suojautumaan haitallisilta ohjelmistoilta, kuten haittaohjelmilta, joita käytetään usein phishing-hyökkäyksissä.

Muista myös käyttää vahvoja salasanoja ja kaksitekijätodennusta aina kun mahdollista. Tämä auttaa suojaamaan tilejäsi siltä, että hyökkääjät eivät pääse niihin käsiksi.

Johtopäätös

Phishing-hyökkäykset ovat vakava uhka verkkoturvallisuudelle. Ymmärtämällä, miten ne toimivat, ja ryhtymällä tarvittaviin toimiin suojautuaksesi voit auttaa pitämään henkilökohtaiset tietosi ja taloudelliset tietosi turvassa.

Phishing-hyökkäyksen merkit

Phishing-hyökkäykset ovat yleinen tietoverkkorikollisuuden muoto, joka voi johtaa vakaviin taloudellisiin ja henkilökohtaisiin tappioihin, jos sitä ei havaita ja pysäytetä ajoissa. Kun tunnet phishing-hyökkäyksen merkit, voit suojella itseäsi ja tietojasi pahansuovilta toimijoilta. Tässä artikkelissa käsittelemme phishing-hyökkäyksen keskeisiä merkkejä ja sitä, miten voit suojautua.

Phishing-hyökkäyksen merkit

Yleisimpiä phishing-hyökkäyksen merkkejä ovat:

  • Epäilyttävät sähköpostiviestit: Sähköpostiviestejä, jotka näyttävät olevan laillisesta lähteestä, mutta sisältävät outoa sisältöä tai pyyntöjä henkilötietojen saamiseksi, on pidettävä epäilyttävinä.
  • Linkit ja liitetiedostot: Phishing-hyökkäyksissä käytetään usein haitallisia linkkejä ja liitetiedostoja. Jos saat sähköpostiviestin, jossa on linkki tai liitetiedosto, tarkista lähde ennen kuin napsautat sitä.
  • Logot: Phishing-sähköpostit sisältävät usein logoja tai muita kuvia, jotka näyttävät olevan laillisesta lähteestä. Jos logoa on muutettu tai se vaikuttaa vääristyneeltä, se voi olla merkki phishing-hyökkäyksestä.

Miten suojautua

Paras tapa suojautua phishing-hyökkäyksiltä on tiedostaa merkit ja ryhtyä toimiin varmistaaksesi, että kaikki vastaanottamasi sähköpostit tai viestit ovat laillisesta lähteestä. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit pysyä turvassa:

  • Älä koskaan napsauta tuntemattomista lähteistä peräisin olevia linkkejä tai avaa liitetiedostoja.
  • Varmista sähköpostien tai viestien lähde ennen vastaamista.
  • Käytä kaksitekijätodennusta (2FA), kun se on käytettävissä.
  • Asenna ja päivitä säännöllisesti virustorjunta- ja haittaohjelmien torjuntaohjelmat.
  • Käytä vahvoja ja yksilöllisiä salasanoja kaikilla tileilläsi.

Johtopäätökset

Phishing-hyökkäykset ovat vakava uhka sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Kun olet tietoinen phishing-hyökkäyksen merkeistä ja suojaudut, voit varmistaa, että tietosi ja tilisi pysyvät turvassa.

Mitä tehdä, jos joudut phishing-hyökkäyksen uhriksi?

Phishing-hyökkäykset ovat vakava tietoturvauhka, joka voi maksaa sinulle aikaa, rahaa ja jopa henkilöllisyytesi. On tärkeää tietää, mitä tehdä, jos joudut phishing-hyökkäyksen uhriksi, jotta voit minimoida vahingot ja suojautua uusilta hyökkäyksiltä. Tässä artikkelissa käsitellään vaiheita, jotka sinun tulisi toteuttaa, jos uskot joutuneesi phishing-hyökkäyksen uhriksi.

Vaihda salasanasi

Ensimmäinen askel, joka sinun tulisi ottaa sen jälkeen, kun olet joutunut phishing-hyökkäyksen uhriksi, on vaihtaa kaikki salasanasi. Tämä koskee myös verkkosivustojen, sähköpostitilien ja kaikkien muiden sellaisten tilien salasanoja, jotka ovat saattaneet joutua vaaraan. On myös hyvä idea vaihtaa kaikki tiliisi liittyvät turvakysymykset, sillä nämäkin tiedot ovat saattaneet paljastua.

Ilmoita viranomaisille

Jos uskot joutuneesi phishing-hyökkäyksen uhriksi, sinun on ilmoitettava asiasta asianomaisille viranomaisille. Tähän kuuluu tapauksen ilmoittaminen paikalliselle poliisilaitokselle sekä muille asiaankuuluville viranomaisille tai organisaatioille. Tapahtumasta kannattaa ilmoittaa myös hyökkäyksen kohteena olleille verkkosivustoille tai yrityksille, sillä ne voivat ehkä ryhtyä lisätoimiin asiakkaidensa suojelemiseksi.

Varoita yritystäsi

Jos olet yrityksen omistaja tai työntekijä, sinun tulisi varoittaa yritystäsi hyökkäyksestä. Tämä auttaa heitä ryhtymään toimiin järjestelmiensä suojaamiseksi vastaavilta hyökkäyksiltä tulevaisuudessa. On myös tärkeää varoittaa muita työntekijöitä hyökkäyksestä, sillä hekin ovat saattaneet joutua hyökkäyksen kohteeksi.

Johtopäätös

Tietokalastushyökkäyksen uhriksi joutuminen voi olla pelottava kokemus, mutta on tärkeää ryhtyä tarvittaviin toimiin itsensä ja tietojensa suojaamiseksi. Muista vaihtaa kaikki salasanasi, ilmoita tapauksesta asianomaisille viranomaisille ja varoita yritystäsi tai työnantajaasi hyökkäyksestä. Näiden toimien avulla voit minimoida vahingot ja suojautua uusilta hyökkäyksiltä.

Todellisia esimerkkejä phishing-hyökkäyksistä

Phishing-hyökkäykset ovat yleinen tietoverkkorikollisuuden muoto, jossa rikolliset käyttävät sähköposteja, tekstiviestejä ja muita verkkoalustoja yrittäessään päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihin tai rahoitustileihin. On tärkeää olla tietoinen erityyppisistä phishing-hyökkäyksistä ja siitä, miten niiltä voi suojautua. Tässä artikkelissa käsittelemme muutamia tosielämän esimerkkejä phishing-hyökkäyksistä sekä sitä, miten voit suojautua niiltä.

Esimerkkejä phishing-hyökkäyksistä

Fishing-hyökkäyksistä on vuosien varrella ollut monia esimerkkejä, mutta merkittävimpiä ovat Targetin tietomurto vuonna 2013, Yahoon tietomurto vuonna 2014, Googlen tietomurto vuonna 2015 ja LinkedInin tietomurto vuonna 2016. Kussakin tapauksessa hyökkääjät käyttivät phishing-sähköposteja päästäkseen yrityksen järjestelmiin ja varastamaan arkaluonteisia tietoja.

Näiden korkean profiilin tapausten lisäksi on ollut monia muitakin esimerkkejä phishing-hyökkäyksistä, kuten yrityksiä varastaa salasanoja tai taloudellisia tietoja yksityishenkilöiltä. Phishing-sähköposti voi esimerkiksi näyttää olevan pankista tai vähittäiskauppiaalta ja pyytää vastaanottajaa antamaan luottokorttinsa numeron tai tilitietonsa.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että phishing on pahantahtoinen tietoverkkorikollisuus, jossa hakkerit lähettävät väärennettyjä sähköposteja, tekstiviestejä tai verkkosivuja pahaa aavistamattomille uhreille henkilötietojen tai rahan varastamiseksi. Se on kasvava ongelma, jolla voi olla vakavia seurauksia, joten on tärkeää tiedostaa phishingin merkit ja ryhtyä toimiin suojautuakseen. Olemalla valppaana ja ryhtymällä tarvittaviin varotoimiin voit suojella itseäsi joutumasta phishingin uhriksi. Koska tietojenkalastelumenetelmät ovat yhä kehittyneempiä, on tärkeää pysyä ajan tasalla uusimmista huijauksista ja olla tietoinen verkkotoiminnan vaaroista.

;

©Copyright 2023

www.javs.fi