Logo.fi

Suojaa puhelimesi Internet-viruksilta

Pidä puhelimesi turvassa viruksilta ja haittaohjelmilta. Opi suojautumaan verkossa.

puhelimessa

Mainos

Löydä paras vuokramökki Suomesta seuraavalle lomallesi - Mokkivuokraus.fi


Sisällysluettelo

Puhelimen suojaaminen Internet-viruksilta: Opas suomalaisille lukijoille

Internetin aikakaudella olemme kaikki alttiita pahantahtoisille viruksille, jotka voivat aiheuttaa tuhoa puhelimissamme, tietokoneissamme ja muissa laitteissamme. Virustartunnan seuraukset voivat olla vakavia aina identiteettivarkaudesta tietojen menetykseen. Onneksi on olemassa toimia, joilla suomalaiset lukijat voivat suojata puhelimensa viruksilta ja muilta haittaohjelmilta. Tässä artikkelissa käsittelemme erilaisia virustyyppejä, miten ne havaitaan ja miten voit suojata puhelimesi niiltä.

Viruksista puhuttaessa yleisin tyyppi on tietokonevirus. Nämä haittaohjelmat voivat levitä tietokoneesta toiseen, usein sähköpostin liitetiedoston tai verkkosivuston linkin kautta. Vaikka tietokonevirukset ovat yleisimpiä, ne eivät ole ainoa virustyyppi, joka voi tartuttaa puhelimen. Haittaohjelmat, vakoiluohjelmat, lunnasohjelmat ja mainosohjelmat ovat kaikki haittaohjelmatyyppejä, jotka voivat tartuttaa puhelimen, ja niillä voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Onneksi voit suojata puhelimesi internetviruksilta tietyin toimenpitein. Ymmärtämällä eri virustyypit, tunnistamalla tartunnan merkit ja ryhtymällä ennakoiviin turvatoimiin voit pitää puhelimesi turvassa haittaohjelmilta. Seuraavissa osioissa käsitellään erilaisia virustyyppejä, niiden tunnistamista ja puhelimen suojaamista niiltä. Annamme myös vinkkejä turvallisena pysymiseen verkossa ja kerromme, miten tärkeää on, että puhelimeesi on asennettu ajantasainen virustorjuntaohjelma.

Tämän artikkelin lopussa suomalaisilla lukijoilla on tarvittavat tiedot ja työkalut, joilla he voivat suojata puhelimensa internet-viruksilta. Keskustelemme erilaisista virustyypeistä, siitä, miten ne havaitaan ja miten voit suojata puhelimesi niiltä. Annamme myös vinkkejä turvallisessa verkossa pysymiseen ja keskustelemme siitä, miten tärkeää on, että puhelimeen on asennettu ajantasainen virustorjuntaohjelma. Aloitetaan siis!

Puhelinvirustyypit

Puhelinviruksia on monenlaisia, ja ne vaihtelevat haitallisista ohjelmistoista (haittaohjelmista) haitallisiin skripteihin. Haittaohjelmat ovat ohjelmistoja, jotka on suunniteltu aiheuttamaan haittaa puhelimelle tai tietokoneelle. Sen avulla voidaan varastaa tietoja, päästä käsiksi tileihisi tai jopa poistaa laitteesi käytöstä. Haitalliset komentosarjat ovat koodinpätkiä, joita voidaan käyttää puhelimessa suoritettaviin haitallisiin toimiin, kuten roskapostin lähettämiseen tai tietojen varastamiseen.

Troijalaiset

Yksi yleisimmistä puhelinvirustyypeistä on troijalainen. Troijalainen on haittaohjelmatyyppi, joka naamioi itsensä lailliseksi ohjelmaksi tai tiedostoksi. Sitä voidaan käyttää puhelimeen pääsemiseen ja tietojen varastamiseen tai muiden haittaohjelmien asentamiseen.

Vakoiluohjelmat

Vakoiluohjelma on eräänlainen haittaohjelmisto, jota käytetään puhelimen toimintojen seuraamiseen. Sitä voidaan käyttää sijaintisi jäljittämiseen, yhteystietojesi käyttämiseen tai jopa keskustelujesi kuuntelemiseen.

Ransomware

Ransomware on eräänlainen haittaohjelmisto, jota käytetään lukitsemaan puhelimesi ja vaatimaan maksua vastineeksi lukituksen avaamisesta. Sitä käytetään usein uhrien rahan kiristämiseen, ja sitä voi olla vaikea poistaa.

Adware

Adware on haittaohjelmatyyppi, jota käytetään ei-toivottujen mainosten näyttämiseen puhelimessasi. Sitä voidaan käyttää toimintojesi seuraamiseen tai haitallisille verkkosivustoille ohjaamiseen.

Miten suojautua

Nyt kun tunnet erilaiset puhelinvirustyypit, on tärkeää tietää, miten voit suojautua. Paras tapa suojautua on asentaa puhelimeesi hyvä virustorjuntaohjelma ja pitää se ajan tasalla. Varmista, että lataat sovelluksia vain luotettavista lähteistä, ja ole varovainen, kun napsautat linkkejä tai avaat liitetiedostoja. Kannattaa myös välttää yhteyden muodostamista julkisiin Wi-Fi-verkkoihin, sillä ne voivat olla alttiita tietoturvauhkille. Varmista lopuksi, että varmuuskopioit tietosi säännöllisesti, jotta et menetä tärkeitä tietoja virushyökkäyksen sattuessa.

Johtopäätökset

Puhelinvirukset voivat olla vaarallisia ja aiheuttaa vakavaa vahinkoa puhelimellesi ja tiedoillesi. On tärkeää olla tietoinen erityyppisistä puhelinviruksista ja ryhtyä toimiin suojautuakseen. Asentamalla hyvän virustorjuntaohjelman, välttämällä epäilyttäviä linkkejä ja liitetiedostoja sekä varmuuskopioimalla tietosi säännöllisesti voit suojata puhelintasi haitallisilta viruksilta ja haittaohjelmilta.

Miten puhelinvirukset leviävät

Puhelinvirukset, jotka tunnetaan myös haittaohjelmina, ovat haittaohjelmia, jotka on suunniteltu vahingoittamaan laitettasi ja tietojasi. Ne voivat levitä sähköpostin liitetiedostojen, latausten, sovellusten, Bluetoothin ja muiden keinojen kautta. Tässä artikkelissa tutustumme virusten eri leviämistapoihin ja siihen, miten voit suojautua niiltä.

Sähköpostiliitteet

Yksi yleisimmistä tavoista, joilla virukset leviävät, on sähköpostin liitetiedostojen kautta. Hakkerit lähettävät usein haitallisia sähköpostiviestejä, joiden liitteet näyttävät harmittomilta, kuten laskulta tai asiakirjalta. Kun vastaanottaja lataa ja avaa liitetiedoston, se saattaa asentaa viruksen hänen laitteeseensa. On tärkeää olla varovainen kaikkien liitetiedostoja sisältävien sähköpostiviestien suhteen ja avata vain luotettavista lähteistä peräisin olevia liitetiedostoja.

Lataukset

Toinen tapa, jolla virukset voivat levitä, on latausten kautta. Hakkerit voivat luoda haittaohjelmia, jotka on naamioitu lailliseksi sovellukseksi tai peliksi ja jotka voidaan ladata Internetistä. On tärkeää ladata sovelluksia ja pelejä vain virallisista lähteistä ja tarkistaa arvostelut varmistaaksesi, että ne ovat laillisia.

Sovellukset

Virukset voivat levitä myös sovellusten kautta. Hakkerit voivat luoda haitallisia sovelluksia, jotka näyttävät laillisilta, mutta sisältävät haitallista koodia, joka voi tartuttaa laitteesi. On tärkeää ladata sovelluksia vain virallisista lähteistä ja tarkistaa arvostelut varmistaaksesi, että ne ovat laillisia.

Bluetooth

Virukset voivat levitä myös Bluetoothin kautta. Hakkerit voivat luoda haitallisia sovelluksia, jotka voidaan lähettää muihin laitteisiin Bluetoothin kautta, tai he voivat käyttää Bluetoothin kautta haitallisia tiedostoja. On tärkeää hyväksyä tiedostoja vain luotettavista lähteistä ja välttää yhteyden muodostamista tuntemattomiin laitteisiin.

Suojautuminen

On tärkeää olla tietoinen virusten eri leviämistavoista ja ryhtyä toimiin suojautuakseen. Varmista, että avaat vain luotettavista lähteistä peräisin olevia liitetiedostoja, lataat sovelluksia vain virallisista lähteistä ja vältät yhteyden muodostamista tuntemattomiin laitteisiin. Muista lisäksi pitää laitteesi ajan tasalla uusimmilla tietoturvakorjauksilla ja käyttää virustorjuntaohjelmistoa virusten etsimiseen.

Klikkaa lopuksi tästä saadaksesi lisätietoja uusimmista sähköpostihuijauksista. Pysymällä ajan tasalla ja ryhtymällä toimiin suojautuaksesi voit auttaa estämään puhelinvirusten leviämisen.

Puhelinviruksen oireet

On tärkeää tuntea puhelinviruksen oireet, jotta voit suojautua haittaohjelmilta. Virukset voivat aiheuttaa hidasta suorituskykyä, akun tyhjenemistä, ponnahdusikkunamainoksia ja jopa luvattomia maksuja. Tässä artikkelissa käsittelemme puhelinviruksen yleisimpiä oireita ja sitä, miten voit suojautua.

Hidas suorituskyky

Yksi yleisimmistä puhelinviruksen merkeistä on hidas suorituskyky. Jos puhelimesi toimii tavallista hitaammin, se voi olla merkki siitä, että taustalla toimii haittaohjelmisto. Voit tarkistaa tämän kokeilemalla virustarkistuksen suorittamista puhelimessasi virustorjuntasovelluksella. Jos löydät epäilyttäviä tiedostoja, poista ne välittömästi.

Akun tyhjeneminen

Toinen puhelinviruksen oire on akun tyhjeneminen. Jos puhelimesi akku tyhjenee nopeasti, se voi olla merkki siitä, että virus on käynnissä taustalla. Voit tarkistaa tämän kokeilemalla poistaa käytöstä kaikki sovellukset, joita et käytä säännöllisesti, ja suorittamalla virustarkistuksen. Jos löydät epäilyttäviä tiedostoja, poista ne välittömästi.

Ponnahdusikkunamainokset

Ponnahdusikkunamainokset ovat toinen merkki puhelinviruksesta. Jos näet mainoksia, joita et ole pyytänyt, se voi olla merkki siitä, että puhelimesi on saanut tartunnan. Voit tarkistaa asian suorittamalla puhelimessasi virustarkistuksen. Jos löydät epäilyttäviä tiedostoja, poista ne välittömästi.

Luvattomat veloitukset

Yksi vakavimmista puhelinviruksen oireista on luvattomat veloitukset. Jos puhelinlaskussa näkyy veloituksia, joita et ole tehnyt, se voi olla merkki siitä, että puhelimesi on saanut tartunnan. Voit tarkistaa asian suorittamalla puhelimellesi virustarkistuksen. Jos löydät epäilyttäviä tiedostoja, poista ne välittömästi.

Itsesi suojaaminen

Paras tapa suojautua puhelimen viruksilta on asentaa puhelimeen virustorjuntasovellus ja suorittaa säännöllisiä virustarkistuksia. Ole myös varovainen ladatessasi sovelluksia ja varmista, että ne tulevat hyvämaineisesta lähteestä. Lisäksi kannattaa välttää epäilyttävien linkkien klikkaamista tai tuntemattomien lähettäjien sähköpostien avaamista.

Noudattamalla näitä ohjeita voit suojautua puhelimen viruksilta ja pitää laitteesi turvassa. Jos epäilet, että puhelimesi on saanut tartunnan, suorita virustarkistus ja poista epäilyttävät tiedostot välittömästi. Lisätietoja puhelimen viruksilta suojautumisesta löydät täältä.

Miten ehkäistä puhelinviruksia

Nykypäivän digitaalisessa maailmassa on tärkeämpää kuin koskaan suojata puhelimesi viruksilta ja muilta haittaohjelmilta. Vaikka on monia tapoja pitää puhelimesi turvassa, on olemassa muutama tärkeä toimenpide, joilla voit varmistaa, että puhelimesi on suojattu viruksilta.

Päivitä ohjelmisto

Yksi tärkeimmistä toimista, joilla voit suojata puhelimesi viruksilta, on varmistaa, että ohjelmisto on ajan tasalla. Uudet päivitykset sisältävät usein tietoturvakorjauksia, jotka voivat suojata puhelimen uusimmilta uhkilta. Varmista, että tarkistat päivitykset säännöllisesti, ja asenna ne heti, kun ne tulevat saataville.

Asenna virustorjunta

Toinen tapa suojata puhelimesi viruksilta on asentaa virustorjuntaohjelmisto. Saatavilla on monia erilaisia virustorjuntaohjelmia, joten varmista, että valitset luotettavan ja tehokkaan ohjelman. Virustorjuntaohjelmat voivat havaita ja poistaa viruksia ja muita haittaohjelmia sekä suojata puhelinta tulevilta uhkilta.

Vältä epäilyttäviä linkkejä

Ole varovainen, kun napsautat linkkejä, erityisesti sähköpostitse tai tekstiviestillä lähetettyjä linkkejä. Jos linkki näyttää epäilyttävältä tai et tunnista lähettäjää, älä napsauta sitä. On mahdollista, että linkki johtaa haitalliselle verkkosivustolle tai lataa viruksen puhelimeesi.

Lataa vain luotettavista lähteistä

Kun lataat sovelluksia, varmista, että lataat ne vain luotettavista lähteistä, kuten puhelimesi virallisesta sovelluskaupasta. Ole varovainen kolmansien osapuolten sovelluskauppojen suhteen ja lue arvostelut ennen sovellusten lataamista. Näin vältät lataamasta haittaohjelmia, jotka voivat tartuttaa puhelimesi.

Hanki parhaat virustorjuntaohjelmat puhelimeesi nyt!

Älä odota, kunnes on liian myöhäistä suojata puhelimesi viruksilta. [Älä odota, hanki parhaat virustorjuntaohjelmat puhelimeesi nyt!] (/tietoturva/virustorjunta/puhelimeen) Oikean virustorjuntaohjelman avulla voit pitää puhelimesi turvassa. Hanki siis parhaat virustorjuntaohjelmat puhelimeesi jo tänään ja suojaudu viruksilta ja muilta haittaohjelmilta.

Puhelinviruksen poistaminen

Virukset voivat olla suuri ongelma älypuhelinten käyttäjille, sillä ne voivat aiheuttaa tietojen menetystä, hidastaa puhelimen toimintaa ja jopa varastaa henkilökohtaisia tietojasi. Mutta ei hätää - voit suojata puhelimesi viruksilta ja poistaa laitteeseesi jo tarttuneen viruksen tietyin toimenpitein. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit poistaa puhelimen viruksen ja estää tulevat tartunnat.

Kuinka ehkäistä puhelinvirus

Paras tapa suojata puhelimesi virukselta on ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joilla voit pitää puhelimesi turvassa:

 • Lataa sovelluksia vain luotettavista lähteistä, kuten laitteesi virallisesta sovelluskaupasta.
 • Älä avaa epäilyttäviä sähköpostiviestejä tai napsauta tuntemattomista lähteistä peräisin olevia linkkejä.
 • Asenna laitteeseesi hyvämaineinen virustorjuntaohjelma ja pidä se ajan tasalla.
 • Käytä turvallista salasanaa ja ota käyttöön kaksitekijätodennus, jos se on käytettävissä.

Puhelinviruksen poistaminen

Jos puhelimesi on jo saanut virustartunnan, voit poistaa sen muutamalla toimenpiteellä. Toimi näin:

 • Tehdasasetusten palauttaminen laitteeseen. Tämä poistaa kaikki tiedot ja sovellukset puhelimestasi, myös viruksen.
 • Poista kaikki saastuneet sovellukset. Jos epäilet, että jokin sovellus on saanut tartunnan, poista se laitteestasi.
 • Käytä virustorjuntaohjelmistoa. Lataa ja asenna hyvämaineinen virustorjuntaohjelma ja suorita skannaus virusten havaitsemiseksi ja poistamiseksi.

Älä odota ja opi lisää virustorjuntaohjelmista - nyt!

Jos haluat pitää puhelimesi turvassa viruksilta, on tärkeää valita oikea virustorjuntaohjelma. Tietoturva/Virustorjunta tarjoaa valikoiman virustorjuntaohjelmia sekä Android- että iOS-laitteille. Tutustu heidän verkkosivuihinsa löytääksesi parhaan ratkaisun tarpeisiisi.

Suorittamalla tässä artikkelissa esitetyt toimet voit suojata puhelimesi viruksilta ja poistaa laitteeseen jo tarttuneen viruksen. Älä odota - aloita puhelimesi suojaaminen jo tänään!

Esimerkkejä puhelinvirushyökkäyksistä

Puhelinvirukset eli haittaohjelmat ovat haitallisia ohjelmistoja, jotka voivat vahingoittaa laitettasi, varastaa henkilökohtaisia tietoja tai jopa ottaa puhelimesi hallintaansa. Tässä artikkelissa tarkastelemme joitakin todellisia esimerkkejä puhelinvirushyökkäyksistä ja keskustelemme siitä, miten ne voidaan estää.

Esimerkkejä puhelinvirushyökkäyksistä

Puhelinvirushyökkäyksiä on tehty vuosien varrella lukuisia, ja joillakin niistä on ollut vakavia seurauksia. Seuraavassa on joitakin merkittävimpiä esimerkkejä:

 • Vuonna 2017 "Judy" -niminen virus nousi otsikoihin, kun selvisi, että se oli saastuttanut yli 36 miljoonaa laitetta. Virus levisi haitallisten sovellusten kautta ja sitä käytettiin vilpillisten mainostulojen tuottamiseen.

 • Vuonna 2016 "Gooligan" -niminen virus tartutti yli miljoona Android-laitetta. Virus levisi haitallisten sovellusten kautta ja sitä käytettiin Google-tilitietojen varastamiseen.

 • Vuonna 2015 virus nimeltä "XcodeGhost" tartutti yli 500 miljoonaa iOS-laitetta. Virus levisi haittaohjelmien kautta, ja sitä käytettiin tietojen varastamiseen ja laitteiden hallintaan.

Kuinka suojata puhelimesi viruksilta?

Voit suojata puhelimesi viruksilta useilla eri toimenpiteillä. Seuraavassa on joitakin tärkeimpiä niistä:

 • Lataa sovelluksia vain luotettavista lähteistä, kuten Google Play Storesta tai Applen App Storesta.

 • Päivitä laitteen käyttöjärjestelmä ja sovellukset säännöllisesti.

 • Asenna luotettava virustorjuntasovellus ja pidä se ajan tasalla.

 • Ole varovainen epäilyttävien sähköpostien, tekstiviestien ja linkkien suhteen.

 • Älä juurruta tai murra laitettasi.

 • Käytä suojattua Wi-Fi-verkkoa aina kun mahdollista.

Johtopäätös

Puhelinvirukset ovat vakava uhka, mutta voit suojata laitteesi niiltä tietyin toimenpitein. Lataamalla sovelluksia vain luotettavista lähteistä, päivittämällä laitteesi säännöllisesti ja asentamalla luotettavan virustorjuntasovelluksen voit pienentää huomattavasti riskiä, että laitteesi saa virustartunnan. Jos epäilet, että laitteesi on saanut tartunnan, on tärkeää toimia nopeasti viruksen poistamiseksi ja tietojesi suojaamiseksi.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että on tärkeää olla tietoinen internetvirusten aiheuttamista riskeistä puhelimessa. Suojautumalla laitteeltasi esimerkiksi asentamalla tietoturvaohjelmiston, asettamalla vahvat salasanat, välttämällä epäilyttäviä linkkejä ja varmuuskopioimalla tietosi voit suojautua mahdollisilta riskeiltä. Lisäksi on tärkeää pysyä ajan tasalla uusimmista tietoturvauutisista ja -trendeistä sekä olla tietoinen siitä, millaisia tietoja jaat verkossa. Olemalla ennakoiva ja ryhtymällä tarvittaviin varotoimiin voit suojella itseäsi ja tietojasi Internet-viruksilta.

;

©Copyright 2023

www.javs.fi